Houzz Logo Print

Weiss House

In the early 50s, Herbert and Ruth Weiss attended a lecture by Bauhaus founder Walter Gropius hosted by MIT. They were fascinated by Gropius’ description of the ‘Five Fields’ community of 60 houses he and his firm, The Architect’s Collaborative (TAC), were designing in Lexington, MA. The Weiss’ fell in love with Gropius’ vision for a grouping of 60 modern houses to be arrayed around eight acres of common land that would include a community pool and playground. They soon had one of their own.The original, TAC-designed house was a single-slope design with a modest footprint of 800 square feet. Several years later, the Weiss’ commissioned modernist architect Henry Hoover to add a living room wing and new entry to the house. Hoover’s design included a wall of glass which opens to a charming pond carved into the outcropping of granite ledge.

After living in the house for 65 years, the Weiss’ sold the house to our client, who asked us to design a renovation that would respect the integrity of the vintage modern architecture. Our design focused on reorienting the kitchen, opening it up to the family room. The bedroom wing was redesigned to create a principal bedroom with en-suite bathroom. Interior finishes were edited to create a more fluid relationship between the original TAC home and Hoover’s addition. We worked closely with the builder, Patriot Custom Homes, to install Solar electric panels married to an efficient heat pump heating and cooling system. These updates integrate modern touches and high efficiency into a striking piece of architectural history.

Cette image montre un couloir vintage en bois avec un mur blanc, un sol en ardoise, un sol gris et un mur en parement de brique. —  Houzz
Photos de sujets associés
Cette photo n'a aucune question

Ce que les utilisateurs en disent :

katietstewart
Katie Stewart a ajouté ceci à Entryway3 mars 2022

Bright sight lines + stone +brick+wood combo

Photos dans Weiss House

Photos de couloirs avec des couleurs similaires
Sunset Overlook
Квартира с мозаичным панно
Hall/Kitchen/Stairs
Квартира 30 квадратных метров на петроградской стороне.
casa Brescia
URBANE NEUINTERPRETATION MIT WEITBLICK
Privatwohnung mit Blick auf den Rhein
Casa di Valentina
France
Personnaliser mon expérience à l'aide de cookies

Houzz utilise des cookies et d'autres technologies de suivi similaires pour personnaliser mon expérience utilisateur, me proposer du contenu pertinent et améliorer ses produits et services. En cliquant sur « Accepter », j'accepte l'utilisation des cookies telle qu'elle est décrite plus en détail dans la Politique d'Utilisation des Cookies de Houzz. Je peux rejeter les cookies non essentiels en cliquant sur « Tout rejeter » ou « Gérer mes préférences ».